Gazdaság

20 ezer embert kellene felvenniük a nagyobb áruházaknak

Egy új jogszabálytervezet előírná, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak kellene a vásárlók rendelkezésére állnia – tudta meg a Magyar Idők.

Minimum 10-20 ezer embert kell beállítani

Hogy ezzel milyen kötelezettséget varrnak a nagyobb áruházak nyakába, azt a Blokkk.com saccolta meg. A minimum számítása szerintük egyszerű, hiszen a vállalkozások teljes foglalkoztatási adatai fellelhetők. A rendelkezésre állás pedig nyilván azt jelenti, hogy az áruházban jelenlévő dolgozók számítanak bele, a központ, vagy a logisztikai bázis már nem biztos.

A kereskedőknek majd áruházanként és két műszakkal kell számolniuk, hiszen a rendelkezésre állás követelménye ezt jelentheti. Megnézték, hogy a hat legnagyobb élelmiszer-kereskedőnél, (akiket az élelmiszerlánc felügyeleti díjjal vastagon meg akartak vágni, de Brüsszel ugye közbeszólt) a tervezett kötelezettség teljesítéséhez mekkora létszámbővítés szükséges.

Az jött ki nekik, hogy az Auchannál, Lidlnél, Tescónál, Sparnál, Aldinál és Pennynél összesen 9765-tel kellene növelni a létszámot. A fizikai munkások és eladótériek becsült létszáma alapján pedig 18-20 ezer embert kellene felvenniük az áruházaknak.

Akkor, amikor egyébként is létszámgondokkal küzd a kereskedelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik