Gazdaság

A határzár miatt megszűnt délről a cigarettacsempészet?

csempesz-cigaretta(210x140).jpg (Array)
csempesz-cigaretta(210x140).jpg (Array)
A Füstirtók Egyesület információi szerint a határzár élesítésével egy időben gyakorlatilag lenullázódott a cigicsempészet a szerb és a horvát határszakaszon.

A dohányipari lobbi tíz éve a Gfk Hungária Piackutató Kft.-t (Gfk) fizeti meg a külföldi adójegyes cigaretták arányának felméréséért. A Füstirtók Egyesület szerint a megrendelő súlyosan visszaél a kutatás eredményével, mert a Magyarországon nem adózó cigaretták arányát a csempészett cigaretták arányaként tünteti fel. A Gfk és a NAV vezetői ezt szótlanul tűrik – tették hozzá közleményükben.

Megkérdőjelezik

A Gfk által használt metodika egyébként szerintük azért alkalmatlan a cigarettacsempészés mérésére, mivel egybe veszi az illegálisan Magyarországra csempészett külföldi adójegyes cigaretták mennyiségét a turisták által vámmentesen, legálisan behozott cigaretták mennyiségével. Metodikája szerint néhány ezer szemetes edényből kikukázzák az összes kidobott cigarettásdobozt és meghatározzák a külföldi és magyar adójegyes dobozok arányát. A legálisan és illegálisan bekerült külföldi adójegyes cigarettás dobozok között viszont a Gfk értelemszerűen nem képes különbséget tenni.

A Gfk a nemdohányzókat védő törvény bevezetésekor a vendéglátás bevételeinek drámai visszaesését jósolta, alaposan bakot lőve, de nem kért elnézést. Dohányzást korlátozó intézkedések bevezetése előtt a Gfk gyakran exponálta magát, de mindig a dohányipar érdekének megfelelő kutatási eredményre jutott.

Az egyesület kíváncsian várja a Gfk új kukabúvár jelentését, mit tapasztalnak most a déli határszakaszokon, ahol a Füstirtók információi szerint megszűnt a csempészet. Megkérdeztük a GfK-t, vannak-e ilyen irányú adataik, de nem kívánták kommentálni a hírt. A Füstirtók állításaival kapcsolatban ezek után megkerestük a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségét is – ők sem akartak reagálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik