Gazdaság

Varga a menekültkiadások miatt kért enyhítést a hiányszámításnál

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Az Európai Unió a költségvetési hiány számítása során ne vegye figyelembe a migrációval kapcsolatos kiadásokat, mivel azok rendkívüli és egyszeri tételeknek tekintendők - szorgalmazta felszólalásában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin ülésén kedden, Luxembourgban.

A szaktárca közleménye szerint a pénzügyminiszterek több tagállam – köztük Magyarország – kérésére megvitatták, hogyan lehetne a menekültválsággal kapcsolatban felmerülő többletkiadásokat kivételes jellegükre tekintettel méltányosan kezelni a költségvetési szabályrendszer tiszteletben tartása mellett. A bizottság Varga Mihály, valamint osztrák, olasz és görög kollégájának a helyzet kezelésére irányuló felszólalására reagálva a tanácskozáson jelezte, hogy vizsgálja a kezdeményező tagállamok felvetésének rövid- és hosszú távú hatásait.

Osztrák kezdeményezésre felmerültek a Horvátországban folyósított svájci frank alapú hitelek euróra történő átváltásával kapcsolatos aggályok is. Az Európai Bizottság illetékesei vizsgálják a kérdést, azt azonban már megállapították, hogy a horvát kormány eljárása ellentétes az uniós ajánlásokkal, így egy esetleges pilot-eljárás lehetősége is felmerült a tanácskozáson.

A miniszterek áttekintették továbbá a tagállami gazdaságpolitikák összehangolásának keretét képező 2015. évi európai szemeszter tapasztalatait, üdvözölték a Tőkepiaci Unióra vonatkozó cselekvési tervet (mely fontos szerepet játszhat többek között a kis- és közepes vállalkozások európai finanszírozásában, a beruházások fellendítésében), valamint kialakították az október 9-11. között Limában sorra kerülő IMF-Világbank éves közgyűlésre a közös EU-álláspont elemeit is – írja közleményében a szaktárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik