Gazdaság

Az iskolakezdés miatt is nőtt meg az államháztartási hiány

iskolakezdési támogatás (Array)
iskolakezdési támogatás (Array)

Az államháztartás központi alrendszerének első nyolchavi hiánya 914,9 milliárd forint volt,  az augusztusi deficit 20,8 milliárd forintot ért el – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az előzetesen közöltekkel megegyező végleges adatokat a kormany.hu portálon. Az első nyolc hónapban az éves hiányterv 103 százaléka teljesült.

Tavaly augusztus végén az államháztartás központi alrendszerének deficitje 858,8 milliárd forintot tett ki. Az előző év augusztusában 7,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás.

A magyarázat szerint a két év azonos időszaka közti különbség elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad.

Az iskolakezdés miatt is nőtt az augusztusi hiány

Az augusztusi folyamatokból kiemelték, hogy a Magyar Államkincstár a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében már augusztus végén átutalta a szeptember havi családtámogatások, valamint a fogyatékossági támogatás és
a megváltozott munkaképességűek keresetkiegészítése kifizetéséhez szükséges fedezetet. Ez összesen 34,5 milliárd forintot tett ki, amely összeg értelemszerűen megemelte az augusztusi kiadásokat, ugyanakkor a szeptemberit majd csökkenti.

Az uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél továbbra is a GDP 2, százalék, a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását is figyelembe véve az augusztus végi tényadatok megalapozzák ennek tarthatóságát – írja az NGM.

Központi költségvetés

A bevételek és a kiadások is elmaradtak a várttól, így összességében 980,2 milliárd forintos deficittel zárta az augusztust a központi költségvetés. Ezen belül a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,6 milliárd forintos szufficittel zártak augusztus végén.

Annak ellenére, hogy a bevételek összességében csökkentek, a gazdálkodó szervezetek befizetései 51 milliárd forintra emelkedtek a tavalyi 49 milliárd forintról. Ezen belül:

  • Társasági adóból 150 százalékos növekedés volt, 5,8 milliárd forintról 8,8 milliárd forintra.
  • Az áfa-bevételek 25 milliárd forinttal teljesültek magasabb szinten.
  • A lakosság befizetései 5,1 százalékkal emelkedtek, összesen 147 milliárd forint érkezett be a költségvetésbe, a tavaly augusztusi 140 milliárd forint után.
  • A fejezeti kezelésű előirányzatok EU támogatása viszont a negyedére esett vissza: a tavalyi 119 milliárd forint után 27,5 milliárd forintra.

A minisztérium magyarázatában hangsúlyozza, hogy a magasabb kumulált deficit elsősorban az uniós források eltérő alakulása miatt jelentkezik. Ez azonban az uniós módszertan szerinti egyenleget nem befolyásolja, hiszen az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik