Gazdaság

Hatalmas kártérítést fizet a BP a Mexikói-öböl tönkretétele miatt

Sok százmillió liter olaj ömlött a tengerbe, sok ezermilliárd forintot kell kipengetni.

Csaknem hatezer milliárd forint kártérítést kell kifizetnie a brit BP olajvállalatnak a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajömlés miatt – tudósít az MTI. A 20,8 milliárd dolláros összegről peren kívül állapodott meg az olajtársaság az amerikai kormánnyal.

A BP a természetes erőforrásokban okozott kárért 8,1 milliárd dollárt, a víztisztasági tövény megsértéséért 5,5 milliárd dollárt és kamatokat, az állami és helyi önkormányzatok kárpótlására pedig 5,9 milliárd dollárt köteles kifizetni. Ezen felül négymilliárd dollárt fizet az ellene irányuló büjntető vádemelés ejtéséért, sőt további milliárdokba kerültek a vállalatnak a kármentő munkálatok.

A katasztrófa kapcsán több másik eljárás is folyamatban van a BP és alvállalkozói ellen. Az olajömlés azután történt, hogy a társaság által üzemeltetett Deepwater Horizon platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki és 11 munkás meghalt. Az elsüllyedt platform helyén csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Az olajcégnek saját közlése szerint a katasztrófával kapcsolatos költségei a kártérítés megfizetése nélkül is meghaladták a 42 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik