Gazdaság
AppleMark

A NAV versenyt fut majd az idővel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 02. 06:37

Szoros időbeli keretek közé szorítják az adóhivatal ellenőrzéseit.

A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek azt mondta, hogy a tervezett szabályok előnyben részesítenék azon  cégeket, amelyek pontosan eleget tettek kötelezettségeiknek, ügyükben a vizsgálatot hat hónap alatt le kellene zárni. Néhány napja Varga Mihály ezt már az InfoRádióban is mondta.

Azt tűztem ki magam elé célul, hogy az adóhivatallal megértessem, hogy ha fél éven belül nincs lezárva egy vizsgálat, akkor azt már el kell engedni. Ha fél év, tehát 180 nap alatt nem sikerül egy vizsgálatot befejezni, akkor ott valami más gond van, és inkább magával a hivatallal van a gond.

Az nem megy, hogy úgy történnek vizsgálatok, hogy az a hozzáállás, hogy mindenki visszaél, mindenki bűnös. Meg kell teremtenünk annak a feltételét, hogy az adóhivatal is mérlegelni tudja, hogy egy adózó, aki az elmúlt években mindig tisztességesen befizette az adóját, és soha nem élt ezzel vissza, milyen pozitív elbírását kaphat a NAV részéről, ellentétben azzal, aki a jogszabályokat kikerülte, vagy éppen adócsalást követett el.

A változásokhoz az adóhivatal felfogásának is változnia kell. Varga Mihály szerint a hivatali munka hatékonyságát, megbízhatóságát növelné, ha előírnák, hogy a NAV tartozzon felelősséggel az ügyek elhúzódásáért, az esetleges súlyos hibákért. Megismételte azt is, hogy tervei között szerepel, hogy 2017-től az adóhatóság készítse el a személyi jövedelemadó-bevallásokat. A miniszter szerint 2017-től az adózás rendjéről szóló mostani törvényt is egy teljesen új jogszabály válthatja fel.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.