Gazdaság
Kocsmázók (kocsma, sör, kocsmázók, )

Minden negyedik kereskedő és szolgáltató trükközött

24.hu
24.hu

2015. 09. 30. 09:22

A csúcsszezon másfél hónapja idén sem okozott kellemes meglepetést: még mindig gyakran elmarad a nyugtaadás, többször kihagynak a pénztárgépek, feketén alkalmazzák az idénymunkásokat és zugárusok rontják a tisztességes kereskedők piacát.
Korábban a témában:

A nyári rendezvényeken, strandokon, éttermekben és a jó időben csúcsforgalmat bonyolító szolgáltatóknál nemcsak napközben, hanem akár az éjszakába nyúló programokon is felbukkantak a NAV munkatársai. Az országos akció a fesztiválokra és a nyári szezonra jellemző eseményekre, szolgáltatásokra fókuszált.

Több mint 14 ezer ellenőrzés mérlege alapján az derült ki, hogy minden negyedik kereskedő, illetve szolgáltató megpróbál valamilyen trükkel előnyhöz jutni a tisztességes vállalkozásokkal szemben. Nem ritka, hogy nem csak a bevétel jelentős részét igyekeznek eltitkolni, sokan még adószámot sem váltanak ki, azaz mindenféle engedély és papír nélkül üzletelnek.

Svindli svindli hátán

Az ellenőrök nemcsak a strandokon, piacokon, zöldségeseknél, palacsintázókban és lángossütőknél vizsgálódtak, hanem az interneten hirdetők gyakorlatát is ellenőrizték. Így találkoztak adószám nélküli kozmetikumkereskedővel, kontár taxissal.
Kizárólag a számla- és nyugtaadást csaknem tízezerszer ellenőrizte a NAV, és ezekből az esetekből minden negyedikben bizonylat nélkül maradt a vásárló. Ötvennél több üzletet be is kellett zárni, és volt olyan vállalkozó, akinek a sorozatos mulasztás miatt két hónapra le kellett húznia a rolót.

Mintegy kétezer vállalkozásnál ellenőrizték, vajon szabályosan alkalmazzák-e a dolgozókat, és szinte minden alkalommal kisebb-nagyobb mulasztásra derült fény. A legtöbb jogsértés az alkalmi munkára szegődött munkavállalók bejelentésében volt, sok helyen egyáltalán nem vagy csak késve, illetve a valósnál kevesebb munkaórára jelentették be a dolgozókat.

A NAV-osok is “trükköztek”

A 430 millió forintot is meghaladhatja a bírságok összege, amiből a legnagyobb részt, csaknem 300 millió forintot a nyugta nélküli árusítás miatt kellett kiszabni. Mintegy 95 millió forint bírsággal kellett szankcionálni a feketefoglalkoztatást.

Bár a vállalkozók rutinja nemcsak a vevőcsalogatás terén, hanem az ellenőrök felismerésében is egyre nagyobb, ezúttal voltak olyan megyék, amelyek revizorokat cseréltek, hogy az ismeretlen arcok nagyobb eredménnyel szűrjék ki a törvényszegőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.