Gazdaság

Még olcsóbb lehet az olaj

A túlkínálat miatt van mélyponton a kőolaj világpiaci ára, és még tovább csökkenhet.

Kőolajból globális túlkínálat van, az utóbbi két hétben pedig felerősödtek azok a félelmek, hogy az egyik legnagyobb fogyasztó, Kína gazdasága mélyrepülésben van. Ez újabb mélypontra lökte az olaj árát, mivel Kína nagyon jelentős szereplő, napi 9 millió hordó olajat fogyaszt – mondta az M1 műsorában Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

Hozzátette: 2010 és 2014 között a magas olajárak miatt világszerte rengeteg olajipari beruházás indult, ezek hatására nőtt a kínálat. Véleménye szerint ez akár évekig is alacsonyan tarthatja az árakat. Pletser Tamás szerint a kőolaj árának alakulásában fontos tényező, hogy az Egyesült Államok a következő hetekben dönthet Irán sorsáról. Ha Iránt újra kiengedik a piacra, amire az idei év végén történhet meg, akkor tovább nőhet a túlkínálat, a perzsa állam akár napi egymillió hordó többletolajat is piacra dobhat – mondta.

Az olaj ára hordónként 42,51 dolláron hat és fél éves mélypontot is érintett hétfőn, ehhez képest az európai tőzsdék keddi zárásakor a Brent nyersolajat hordónként 43,57 dolláron jegyezték a határidős piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik