Gazdaság
asvanyviz(210x140).jpg (Array)

Rákellenesnek hirdetett víz bukott meg

24.hu
24.hu

2015. 09. 28. 10:55

Korábban a témában:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Bio-Herb), valamint a Magyar Rákellenes Liga jogsértő módon reklámozta a 105-Deuterium Water Balance elnevezésű terméket, mert az ivóvizet „A Magyar Rákellenes Liga ajánlásával!” szlogennel hirdette. E mellett a Bio-Herb a csökkentett deutérium tartalmú vizet egyéb, megalapozatlan gyógyító hatásokkal is népszerűsítette. A GVH 1 300 000 forint bírságot szabott ki a jogsértésért a Bio-Herbre.

Nem gyógyhatású

A 105-Deuterium Water Balance ivóvíz nem minősül sem gyógyszernek, sem pedig gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménynek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságának szakhatósági állásfoglalása alapján. A termék egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszer-kategóriában történő nyilvántartásba vétel hiányában – általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

A Magyar Rákellenes Liga támogatási megállapodást kötött a Bio-Herbbel 2012. január 30-án, amely mintegy két évig volt érvényben. A szerződés lehetőséget teremtett arra, hogy a Bio-Herb Kft. feltüntesse a Magyar Rákellenes Liga logóját és a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával” feliratot egyes termékeinek palackjain a megállapodás fennállásának időtartama alatt.

A ligát nem büntetik

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Magyar Rákellenes Liga ajánlása nyomán a fogyasztók arra a következtetésre jutottak, hogy egy daganatos megbetegedések ellen küzdő szervezet hasznosnak találja és javasolja a 105-Deuterium Water Balance termék alkalmazását, illetve az ivóvíz kedvező hatású a rákos megbetegedések ellen. Így a Bio-Herb a Magyar Rákellenes Liga ajánlását megjelenítő reklámjai azt közvetítették a fogyasztóknak, hogy a termék alkalmas a rákbetegség megelőzésére és gyógyítására. A GVH jogsértőnek ítélte mind az ajánlással közzétett reklámokat, mind a Bio-Herb honlapján közzétett film állításait termékük gyógyhatásáról.

A GVH ugyan a Bio-Herb és a Magyar Rákellenes Liga felelősségét egyaránt megállapította a jogsértéssel összefüggésben, de a Magyar Rákellenes Liga egyesülettel szemben nem látta indokoltnak bírság kiszabását.

A GVH a Bio-Herbre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott;
  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra;
  • a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék.

A GVH ismételten hangsúlyozza, hogy – az ágazati törvény szerint – gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.