Gazdaság
mtva magyar televízió (Array)

77,7 milliárdból gazdálkodhat jövőre a közmédia

24.hu
24.hu

2015. 09. 28. 13:55

Korábban a témában:

Nyolc támogató és öt ellenszavazattal elfogadta az Országgyűlés Költségvetési bizottsága a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a közmédia jövő évi költségvetésének előterjesztését.

Az NMHH által összeállított indítvány szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére 77,7, a hatóságéra 32,3 milliárd, a médiatanácshoz pedig 481 millió forintot rendelne a 2016-os évre az országgyűlés.

Az előterjesztés kapcsán az NMHH képviselői jelezték: frekvenciadíjból 18,9, felügyeleti díjból 1,9 milliárd forintot terveztek be, míg az államháztartáson belül – például a médiatanács hivatali szervezetének működésére – átadott pénzösszegekre 2,2 milliárdot; emlékeztettek arra, ez utóbbi összeg harmadik éve változatlan.

Közlésük szerint a hatósági feladatokra fordítandó forrásokból 9,1 milliárd forintot helyeznének tartalékba; megemlítették, korábban informatikai hálózatfejlesztést vagy a televíziós digitális átállást támogatták ilyen módon.

Mintegy 70 milliárdot kapnak a költségvetésből

Megemlítették: az MTVA bevételeinek szerkezete az indítvány elfogadása esetén nem változna érdemben; közszolgálati feladatai ellátására mintegy 70 milliárd forintot kap a társaság (a központi költségvetésből), ami azt jelenti, hogy nem indexálnák az idei évre juttatott összeget (tavaly is pont ennyi volt ugyanis), ugyanakkor – tekintettel a két nagy 2016-os sporteseményre, a labdarúgó-Európa-bajnokságra és az olimpiára – másfél milliárd forinttal nagyobb, 6,7 milliárdos reklámbevételre számítanak.

Az MTVA kamatfizetési kötelezettségének átvállalása jövőre 3,5 milliárd forinttal csökkenti a társaság kamatkiadásait, míg a négy korábbi közmédia-társaság egybevonása 700 millió forintos megtakarítást jelent. Szóltak arról is: az idei évihez hasonlóan jövőre is 3,1 milliárd forintos forrást terveztek a Magyar Média Mecenatúra pályázati rendszerébe.

Az ellenzék csökkentené az apanázst

Az ülésen Szakács László (MSZP) az átláthatóságot kérte számon, azt kifogásolva, hogy a frekvenciadíjak megoszlása nem derül ki a tervezetből, míg Schmuck Erzsébet (LMP) alelnök azt kifogásolta, hogy a hazai médiarendszer súlyosan átpolitizált, “egyre több pénz van az MTVA-nál, viszont egyre kevesebb néző”, s megismételte korábbi indítványukat, hogy csökkentsék az MTVA juttatásait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.