Belföld

Nem szerepelhet gyerek a köztévé menekültekről szóló anyagaiban

Kiszivárgott az erről szóló belső utasítás.

Igencsak meg lehet kötve az állami média szerkesztőinek keze abban, hogy hogyan számolhatnak be egy-egy témáról – elég visszagondolni az emlékezetes botrányra, amikor kitakarták a képen Lomnici Zoltánt, aki egy interjú alatt látszott volna a háttérben, de az MTI hírfolyamában is megszokhattuk már, hogy minden téma, ami akár csak érintőlegesen is foglalkozik a menekültüggyel, az „Illegális bevándorlás” címmel kerül felvezetésre. Azt is megszokhattuk a köztévét nézve, hogy a határon át érkezők nem menekültek vagy emberek, hanem főleg migránsok (az al-Dzsazíra épp a napokban jelezte, hogy felhagy ennek a kifejezésnek a használatával, mert a menekültek dehumanizálásának eszköze lett).

Most a 444-hez jutott el egy képernyőmentés az MTVA szerkesztőségi rendszeréből. Ezen egy déli híradó tartalma látszik, illetve az, hogy a „migránsokról” szóló anyaghoz gondosan odaírták azt az utasítást is, hogy „NE LEGYEN GYEREK A DEMON!!!” Az okokról megkérdezték az állami médiavállalat sajtóosztályát is, egyelőre várják a választ. Időközben a HVG.hu-nak is megerősítették MTVA-s forrásból, hogy belső utasításra nem lehet gyerekeket mutatni a menekültekről szóló riportokban.

UPDATE:
Az MTVA sajtóosztálya a Facebookon válaszolt. Egyrészt a szerkesztő kérheti, hogy ne szerepeljenek kiskorúak a képi anyagok között. Másrészt „a közszolgálati média kiemelten fontosnak tartja a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat”. Kissé bővebben pedig ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik