Gazdaság
ukrán hrivnya (ukrajna, hrivnya)

Ukrajna bármelyik pillanatban becsődölhet

24.hu
24.hu

2015. 09. 25. 21:33

Adósság-visszavásárlási aukciókat ajánlott a devizában kiadott állampapírok befektetőinek az ukrán állam, ez viszont rizikós ügylet. Ha sikerül, felminősíthetik Ukrajnát, ha nem, akkor ugrás a szakadékba.
Korábban a témában:

Részleges devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzattal látta el Ukrajnát pénteken a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizakötelezettségek kockázati besorolását “SD” (Selective Default) szintre rontotta az eddigi “CC/C”-ről.

Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy az ukrán kormány a héten adósság-visszavásárlási aukciókat ajánlott a devizában kiadott ukrán állampapírok kereskedelmi befektetőinek. A Standard & Poor’s szerint a tervezett lépés értékvesztéssel végrehajtott kötvényadósság-átrendezési folyamat (distressed exchange) kezdetét jelenti. Az S&P kritériumai alapján egy ilyen átrendezés törlesztési csődnek felel meg, ha a befektető kevesebbet kap vissza tőkéjéből az eredeti értékpapír-tranzakció által ígért értéknél.

A Standard & Poor’s szerint az ukrán adósságcsere-ajánlat e kritérium alá esik, akkor is, ha a befektetők technikailag önként elfogadják az ajánlatot, és függetlenül attól, hogy a kötvényszerződési dokumentumokban definiált módon ténylegesen beáll-e a törlesztési csődhelyzet. Ezért süllyesztette a hitelminősítő a devizában fennálló ukrán államadósság besorolását “SD”-re, az érintett kötvényekét pedig “D”-re.

Pislákol a remény

A Standard & Poor’s közölte: ha az ukrán ajánlatban foglalt adósságcsere végbemegy, a cég valószínűleg megoldottnak tekinti a részleges csődhelyzetet, és a szuverén devizaadós-osztályzatot legalább a “CCC” kategóriába visszaemeli, szóval van remény.

Az S&P áprilisban rontotta Ukrajna hosszú futamidejű devizaadós-besorolását az addigi “CCC mínusz”-ról “CC”-re. Ezt módosította most “SD”-re. A Standard & Poor’s az akkori leminősítést azzal indokolta, hogy “gyakorlatilag biztosnak” tartja az ukrán szuverén devizaadósság-kötelezettségek törlesztési csődjét. Az ukrán devizatörlesztési államcsődöt a többi hitelminősítő is egyre nagyobb kockázatnak tartja.

A Moody’s Investors Service legutóbb “Caa3”-ról “Ca”-ra rontotta az ukrán szuverén adósosztályzatot, további negatív kilátással. A Moody’s besorolási módszertanában a “Ca”-nál már csak egy rosszabb osztályzat van, a “C”, ami a már bekövetkezett törlesztési csődöt jelzi. Nem sokkal korábban a Fitch Ratings rontotta “CCC”-ről egy fokozattal “CC”-re Ukrajna besorolását. A lépéshez fűzött elemzésében közölte, a “CC” azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik “valamilyen formájú” törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.