Gazdaság

London kínai beruházókat invitál a szupergyors brit vasúthálózat megépítésére

24.hu
24.hu

2015. 09. 24. 12:51

Korábban a témában:

Kínai beruházókat kért fel a brit kormány arra, hogy induljanak a tervezett szupergyors angliai vasúthálózat beruházási pályázatain.

A felhívást a kínai látogatáson tartózkodó George Osborne brit pénzügyminiszter terjesztette elő csütörtökön. Osborne hivatalosan meghirdette a pályáztatási folyamatot, arra biztatva a kínai vállalatokat, hogy induljanak a programhoz kapcsolódó hét, összesen 11,8 milliárd font (ötezer milliárd forint) értékű beruházási szerződés elnyeréséért.

400km/h

A nagysebességű vasúti hálózat Londont kötné össze az észak-angliai nagyvárosokkal. A beruházási terv alapján először London és a második legnagyobb angol város, Birmingham között építenék ki a vasúti pályát, amelyen 400 kilométeres óránkénti sebességgel közlekednének a 400 méter hosszú, 1100 személyes szuperexpresszek. A vonalat később meghosszabbítanák Manchesterig, illetve egy elágazással Leedsig.

Vannak kétségek

A terv évek óta heves belpolitikai viták tárgya. A beruházás ellen több kampány is folyik; közös álláspontjuk az, hogy a vasútvonal védett természeti értékeket tenne tönkre, és a milliárdos költségeket nem támasztják alá egyértelmű gazdasági indokok.

További bizonytalansági tényezőt jelent a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt új irányvonala, amely az elmúlt évtizedekben privatizált nagy infrastrukturális rendszerek, köztük a vasút újraállamosítását célozza. A Labour árnyékkormányának közlekedési miniszterjelöltje, Lilian Greenwood csütörtökön – a pályáztatási folyamat megindítására reagálva – közölte, hogy az államosítási szándék vonatkozik a tervezett angliai szuperexpressz-hálózatra is.

A brit kormány mindazonáltal valóságos kampányt indított annak érdekében, hogy kínai vállalatok vegyenek részt kiemelt nagy-britanniai infrastrukturális beruházásokban.

Más beruházásoknál is szívesen látják a kínaiakat

London a héten egy kínai részvételű atomerőmű-építési beruházásra vállalt többmilliárdos hitelgaranciát, kilátásba helyezve egyben azt is, hogy a további hasonló nagy-britanniai beruházások kínai tervezésű nukleáris technológiával valósulhatnak meg.
Az állami garanciavállalás egyelőre 2 milliárd fontig (csaknem 860 milliárd forintig) terjed, de a brit kormány az Európai Unió korábbi hozzájárulása alapján akár 16 milliárd fontig is kiterjesztheti a beruházás hitelgaranciáját.

A garanciavállalás a délnyugat-angliai Hinkley Point nukleáris létesítmény vitatott és többévi késésben lévő bővítési beruházását hivatott segíteni. A tulajdonos francia EDF energiaipari csoport egy 3200 megawattos egységet épít, amelyben két reaktor lesz. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termeli majd meg.

Az EDF elsősorban Kínában keres finanszírozási partnereket a 24,5 milliárd font (több mint tízezer milliárd forint) költségű beruházáshoz, és a héten bejelentett brit kormánygarancia ennek elősegítését célozza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.