Gazdaság

Századvég: Olaszok vegyék el a munkánkat, ne menekültek

Nem éri meg a menekülthullámmal érkezőkkel feltölteni az európai munkaerőpiacot, ehelyett a kontinens déli államainak állástalan fiataljait kellene helyzetbe hozni, mondta az M1 kedd reggeli műsorában a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Lánczi Tamás szerint az érkezők 80-90 százaléka csak általános iskolát végzett, ráadásul olyan államokban, ahol – akár évtizedes polgárháború miatt – nincs is mód megfelelő képzettséget szerezni. Példaként hozta fel a 20 százaléknál magasabb írástudatlansággal bíró Szíria esetét is. Ez egyébként a legtöbb kutatás szerint nem igaz, az ide érkezők jellemzően képzettebbek, mint a helyi lakosság. 

Szerinte a nyugat-európai példák mutatják, hogy a bevándorlók asszimilációja, társadalmi integrációja “nem túl sikeres”, ráadásul, elképzelhető, hogy Németország megpróbálja kimazsolázni az érkezők közül a használható munkaerőt, a többivel pedig “majd bajlódjanak a perifériaországok”. Németország eddig semmit nem mondott, ami erre utalna. A déli országok állástalan lakói pedig nehezen jönnének Magyarországra, hogy itt sokkal kevesebbért dolgozzanak, mint amennyiért ott nem.

Itt amúgy elég részletesen le van írva, miért butaság, amit Lánczi mondott.  Aki egyébként Londonban dolgozik. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik