Gazdaság
megtakaritas(210x140).jpg (megtakarítás)

Az emberek nem hiszik, hogy mostanában tovább nyújtózkodhatnak

24.hu
24.hu

2015. 09. 21. 07:00

Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, de az optimizmus mértéke kissé elmaradt a tavaly év végitől.
Korábban a témában:

A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint szeptemberben az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, a fogyasztóiak viszont kétéves mélypontjukra estek.

Csak a kereskedők nem bíznak

Szeptemberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazat optimistább lett augusztushoz képest. Az ipari várakozások elérték a tavaly év végi szintet. A válaszolók augusztushoz képest csökkenőnek érezték a készleteket, s kedvezőbbnek a termelési kilátásokat. Az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállományoknak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése viszont romlott. Az építőipari bizalmi index augusztus után szeptemberben is érezhetően emelkedett.

Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is javult. A kereskedelmi bizalmi index értéke viszont augusztus után szeptemberben is kissé csökkent, de így is bennmaradt az immár az elmúlt több mint 1,5 évet jellemző viszonylag keskeny, sőt egyre szűkebb sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé, a várható rendeléseké jelentősen romlott, a készletszinté viszont javult. A szolgáltató cégek optimistábbá válásában az általános üzletmenet, a forgalmi helyet és a kilátások kedvezőbb megítélése egyaránt szerepet játszott.

Félelmek

A foglalkoztatási szándék az iparban és főleg a kereskedelemben romlott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme lényegesen erősödött. Az áremelést és –csökkentést tervezők aránya a kereskedelem kivételével a többi ágazatban szinte azonos. A kereskedelemben ugyan kiterjedtebb az áremelési szándék, de ez augusztushoz képest kevesebb cégre volt jellemző.

A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen romlott, de az építőiparban is a pesszimisták vannak többségben.

Kevesebbre számítanak az emberek

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi emelkedést követően, annál nagyobb mértékben esett. A trend a korábbi választási ciklusokhoz hasonlóan másfél éve csökkenő, de ennek üteme a szokásosnál mérsékeltebb. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét valamint várható megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte, mint az előző hónapban. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott vélemény is valamivel kedvezőtlenebb lett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.