Gazdaság

Mekik sűrűségében a középmezőnyben vagyunk

mcdonalds(2)(960x640).jpg (Array)
mcdonalds(2)(960x640).jpg (Array)
Hiánypótló térkép született, végre úgy tervezhetjük az utazásainkat, hogy tudjuk, hol van a legtöbb Big Mac!

Évtizedek óta a fejlettség egyik – kissé szomorú – fokmérője az, hogy egy országban hány McDonald’s gyorsétterem működik. Magyarországot is akkor libbentette meg először a kapitalizmus szele, amikor a nyolcvanas évek végén megnyílt az első Meki a Régiposta utcában.

A szuper térképeket készítő Jakub Marian most összerakott a wikipediás adatokból egy térképet. Ezen szerepel az összes európai ország (leszámítva a nagyon mini államokat), és egy számot is kapott mindegyik. E szám az egymillió főre arányosan jutó McDonald’s éttermeket mutatja.

Forrás: JakubMarian.com
Forrás: JakubMarian.com

Jól látható, hogy ahogy nyugatról keletre haladunk, meredeken csökken a Mekik száma: míg a svédeknél, franciáknál, briteknél stb. kiemelkedően magas, addig a Balkánon és Oroszország körül már elég alacsony ez a szám. Kelet-Közép-Európa vezető mekis hatalma Magyarország. Vannak érdekes zárványok is: Izland, ahonnan a gazdasági válság miatt vonult ki az étteremlánc, vagy épp a szegény balkáni államok, mint Albánia vagy Montenegró, ahova még be se tette a lábát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik