Gazdaság
arany tojások (arany tojások)

KSH: naponta 30 forintot költünk statisztikára

24.hu
24.hu

2015. 09. 18. 15:37

Korábban a témában:

Naponta nagyjából egy kisebb tojás árát, mintegy 30 forintot költ Magyarországon minden ember statisztikára – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese egy pénteki budapesti beszélgetésen, amelyet a statisztika nemzetközi világnapjára készülve tartottak.

Németh Zsolt a Jó adatokkal a jobb életminőségért címmel meghirdetett rendezvényen az intézményüket érintő adatokat ismertetve azt is elmondta: a KSH honlapjáról a külső felhasználók adatletöltéseinek száma egy év alatt mintegy 2,4 millió.

Igyekeznek lépést tartani

Vukovich Gabriella, a hivatal elnöke arról beszélt: Magyarországon, ahogy a világon mindenütt, egyre fontosabbá válnak a statisztikai adatok a politikai, a szakpolitikai, az üzleti szférában dolgozó döntéshozók számára, akik egyre több adatot használnak és még többet igényelnek.

Közölte, a KSH-nak ezen igényeknek megfelelően bővítenie kellene a portfólióját, vagy meg kellene próbálni új értelmezésbe helyezni a már rendelkezésre álló adatokat.

Kritikát kaptak

A rendezvény pódiumbeszélgetésén megszólalók azon az állásponton voltak, hogy a KSH több adatot publikál, mint amennyit abból felhasználnak, és szerintük a döntéshozók nem használják ki eléggé az adatokban rejlő lehetőségeket.

A beszélgetés résztvevői egyebek mellett annak a meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy javítani kellene az állampolgárok statisztikai jártasságát, és hogy a statisztikai ismereteknek jobban meg kellene jelenniük az oktatásban.

A beszélgetésen szó esett arról is, hogy egyfajta “adatközlési forradalom” zajlik ma a világban, megindult az adatok “mozgó és dinamikus” szemléltető megjelenítése, ám ebben Magyarország lemaradásban van, pedig sokszor egy jó vizuális megjelenítés többet ér, mint egy többoldalas szöveg.

Vukovich Gabriella erre utalva arról beszélt, bízik abban, hogy a statisztikai jártasság és kultúra mind a professzionális felhasználók, mind pedig a nagyközönség részéről fejlődésnek indul, és ebben a KSH is szerepet kíván vállalni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.