Gazdaság

Jövőre már akár 330 forint is lehet egy dollár

Az egyik legnagyobb hazai brókercég lakossági üzletág igazgatója szerint 2016 elhozhatja a 330 forintos dollár árfolyamot. Nem a forint gyengül majd, hanem várhatóan a dollár ereje fog megnövekedni. Elsőre rémisztő a változás, de aki befektető a pénzpiacon, az majd jól járhat az USD/HUF longolással.

Az Equilor Befektetési Zrt. sajtótájékoztatón bemutatott elemzése szerint a kínai piaci turbulencia alatt a forint meglehetősen stabilnak mutatkozott, hazánk kockázati megítélése tavaly év eleje óta folyamatosan javult. A mostani várakozások szerint az amerikai jegybank első kamatemelése decemberre vagy jövőre várható, míg a laza európai monetáris kondíciók a következő 18 hónapban és azon túl is fennmaradhatnak. A magyar fizetési mérleg többlete továbbra is erős, amely támaszt nyújt a forintnak és az ország külső adóssága is jelentősen csökkent a devizahitelek forintosításának köszönhetően. A kereskedelmi egyenleg javulásával Magyarország külső többlete magas és ez kiemeli versenytársai közül. Mindez a forint jelentősebb gyengülését meg tudja akadályozni, és ha nagyobb külső válság nem rendíti meg hazánkat, akkor az euró 310-320 forintos sávban mozoghat 2016 végéig. Ugyanakkor a várható amerikai kamatemelés és a reálnövekedés tartóssága az amerikai dollár erősödését hozhatja, így az USD árfolyama akár 330 forint fölé is erősödhet 2016 során.

Szántó András szerint az EUR/HUF 305-320 között mozoghat idén, továbbá elmondta azt is, hogy 1,35%-on marad várhatóan a magyar alapkamat és laza monetáris kondíciókra készülünk fel.

Olvasói sztorik