Gazdaság

Equilor: Lassulhat a magyar gazdaság

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(13)(430x286).jpg (Array)
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(13)(430x286).jpg (Array)

A magyar gazdaság várhatóan nem tudja megismételni 2014-es teljesítményét és a GDP az idei évben 3,1 százalékkal bővülhet – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzéséből.

A növekedést a lakosság fogyasztásának bővülése fűti, a gazdaság termelési oldalán viszont már kevésbé pozitívak a folyamatok. A kínai gazdaság felől érkező hírek a következő hónapokban is bizonytalanná tehetik a piacokat, az eurózóna és hazánk gazdaságára azonban mindez csak mérsékelten hathat.

A fellendülő amerikai gazdaság, a kínai deviza leértékelése, az Európában és Japánban elhúzódó monetáris lazítás, valamint a hamarosan meginduló amerikai kamatemelési ciklus ugyanakkor erősíti a dollárt, amelynek árfolyama jövőre akár 330 forintig emelkedhet.

Az Equilor Befektetési Zrt. az idei évben a tavalynál (3,4%) alacsonyabb, mindössze 3,1 százalékos GDP növekedést vár, míg jövőre az ütem 2,7 százalékra csökkenhet. Az inflációra jelenleg is lefelé tartó nyomást jelentenek az alacsony nyersanyag és olajárak, valamint továbbra is gyengének nevezhető az importált inflációs hatás az eurózónából. Idén 0,1 százalékos infláció várható, ami jövőre 1,5 százalékra emelkedhet. Nyáron véget ért az MNB kamatvágási sorozata, és Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzőjének várakozása szerint az irányadó alapkamat ezt követően tartósan 1,35 százalékon maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik