Gazdaság

A kormány stratégiai partnereit fényezte Varga

A nemzetgazdasági miniszter szerint a stratégiai együttműködések sikerét igazolja a magyar gazdaság teljesítménye.

A kormány stratégiai partnerei közel 13 ezer új munkahelyet hoztak létre, és több száz milliárd forinttal növelték beruházásaikat – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Siemens Zrt.-vel két éve kötött együttműködést értékelve. A Siemens Zrt. nemcsak a munkahelyteremtésben, hanem a duális képzésben és a kutatásfejlesztésben is az élen jár.

Igazolták a kormány várakozásait

A magyar kormány 2012-ben döntött úgy, hogy új szintre emeli a hazánkban működő nagyvállalatokkal való együttműködést – emlékeztetett Varga Mihály a Siemens Zrt. csepeli telephelyén tartott beszédében. Az eddig elért eredmények igazolták a várakozásokat: a kormány stratégiai partnerei közel 13 000 új munkahelyet hoztak létre, növelték beruházásaikat, jelentősen bővítették a magyar beszállítóik körét, és egyre többen vesznek részt a duális képzésben is.

A hazánkban működő nagyvállalatok nyereségükből több milliárd forintot forgatnak vissza magyar gazdaságba. Ennek is köszönhető, hogy 2014 folyamán több mint 5200 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, így a nemzetgazdasági fejlesztések tavaly rekordmértékben, 14%-kal bővültek.
A Siemens Zrt. a csepeli telephelyén a stratégiai megállapodás 2013-as aláírása óta mintegy 200 fővel emelkedett a munkavállalók száma. Varga Mihály példaértékűnek nevezte a Siemens Zrt. duális képzésben vállalt szerepét. Modern tanműhelyük kialakítását a kormány is támogatta. Idén szeptembertől 95 tanuló gyakorlati képzésében vesznek részt.

Siemenses eredmények

Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében a Siemensnek az oktatási együttműködés, a kutatás-fejlesztés és a munkahelyteremtés területén elért eredményeiről számolt be.

A jövőbeli kilátásokat összegezve pedig kiemelte, hogy Magyarország számos olyan fejlesztést indított és indít el, amelyben szerepe lehet a Siemens szakértelmének és erős jelenlétének, különös tekintettel a fejlődő vasúthálózat, az infrastruktúra és az energiaellátás területén. A vezérigazgató hangsúlyozta: az elmúlt több mint két évben csak a csepeli telephelyen másfél milliárd forint értékű beruházás valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik