Üzleti tippek

Magyarok is beszállhatnak az uniós gigaprogramba

Az EU magyarországi cégre is számít az intelligens közösségi rendszerek fejlesztésében.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM Zrt.) a Horizont 2020 (H2020) keretprogramon belül a lehetséges megvalósítók között szerepel a 2016-2017-re tervezett intelligens közlekedési rendszerekhez (ITS) kapcsolódó projekteknél.

Az unió eddigi legnagyobb költségvetésű keretprogramjának tervezett összege 2014-2020 között eléri a 80 milliárd eurót. Az ITS-projektek lehetséges megvalósítói között olyan vállalatok sorakoztak fel, mint a Continental, az IBM, a Huawei, a FIA, a Transport for London és a Swarco.

A hazai cég az e-mobilitás, valamint az automatizált járművekkel és autonóm vezetéssel kapcsolatos rendszerek és szolgáltatások fejlesztésében lehet a leginkább érintett.

Dávidházy Gábor, az NM Zrt. stratégiai igazgatója úgy fogalmazott az MTI-nek eljuttatott közleményben, hogy a H2020-as nemzetközi projektekben a társaság konzorciumi partnerként kíván közreműködni. Hozzátette: az ERTICO ITS Europe (az unió intelligens közlekedési rendszerekkel foglalkozó szervezete) révén elérhető projektek olyan innovatív megoldások bevezetésére adnak lehetőséget idehaza, mint például az IT-vezérelt közlekedési szolgáltatások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik