Gazdaság

Rekordtöbbletet ért el a német államháztartás az első fél évben

24.hu
24.hu

2015. 08. 25. 12:00

A német államháztartás 2000 óta a legnagyobb többletét érte el az idei első fél évben.

Korábban a témában:

A szövetségi statisztikai hivatal keddi közlése szerint az államháztartás mérlegében a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékát kitevő, 21,1 milliárd eurós többlet keletkezett a január-júniusi időszak végére.

A szövetségi szinten túl a tartományi kormányzatok és a helyi önkormányzatok, valamint a társadalombiztosítás is többlettel zárta az első fél évet.

A szufficit fele származott a szövetségi költségvetésből, amely például a mobilhálózati frekvenciák értékesítéséből 4,4 milliárd euró bevételhez jutott.

A kiadások a GDP 2,1 százalékát, 640,9 milliárd eurót, a bevételek a GDP 3,7 százalékát, 662,0 milliárd eurót tették ki az első fél évben. A legfontosabb bevételi forrást az adóbevételek jelentették, amelyek mértéke 4,6 százalékkal emelkedett. Ezen belül a rendkívül magas szintű foglalkoztatottságnak köszönhetően a jövedelem- és vagyonadóból származó bevételek 6,4 százalékkal ugrottak meg.

A statisztikai hivatal szintén kedden közölte a második negyedév gazdasági növekedésének részletes adatait.
A német GDP 0,4 százalékkal nőtt a június végéig tartó negyedévben az előző három hónaphoz képest a kiigazított adatok szerint, ami megegyezik az előzetes becsléssel. Az első negyedévben 0,3 százalékos növekedést regisztráltak.
A külkereskedelem 0,7 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez, míg a belső kereslet mérséklődése 0,3 százalékponttal csökkentette azt.

Az árfolyamhatástól megtisztított GDP az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékkal bővült április-júniusban, ami erősebb növekedést jelent az első negyedévi 1,2 százalékhoz képest.

A gyenge euró jelentősen segíti az exportorientált német gazdaságot, mivel így az euróövezeten kívül olcsóbbá válnak a német termékek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.