Gazdaság

Kedves Athén! Az ön számlájára segély érkezett!

görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)
görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)

Átutalták az első 13 milliárd eurót Görögországnak, egy időre most lenyugodhatnak a kedélyek. Bár ebből a pénzből is kell majd korábbi kölcsönök miatt törleszteniük.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) csütörtök kora reggel átutalta Görögországnak a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első, 26 milliárd eurós részletének első felét, 13 milliárd eurót. Az uniós segélyalap kormányzótanácsa szerda este döntött a 26 milliárd eurós első részlet első felének a felszabadításáról.

A csütörtökön átutalt 13 milliárd euróból még a nap folyamán Athén 3,188 milliárd eurót befizet az Európai Központi Bank (EKB) számlájára, amivel törleszti esedékessé vált adósságát. A 13 milliárd euróból kell még rendeznie Görögországnak egyebek között a júliusban kapott 7,2 milliárd euró áthidaló kölcsönt is.

A 26 milliárd eurós kölcsön még át nem utalt 13 milliárdjából 10 milliárd eurót rövidesen egy külön számlára tesz az ESM, amit majd a görög bankok feltőkésítésére lehet felhasználni. További 3 milliárd eurót októberig folyósít az EMS. Görögországnak a 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik