Felfujhato-matrac(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Megbukott a felfújható vízi játék a kémiai vizsgálaton

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesen 33 féle termék tiltott lágyítószer-tartalmát elemezte.

A vizsgálat során megállapították, hogy egy felfújható kenu játékban (SPALH ASTM F-963, Art. No. 9135 kenu junior) a megengedett határérték közel 500-szorosa volt az úgynevezett DINP lágyítószerből – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között vannak úszógumik (12), felfújható strandlabdák (15), illetve egyéb, felfújható állatfigurák és strandeszközök (5), továbbá egy strandszett is.

Ami nem forgalmazható

A vonatkozó uniós jogszabály szerint nem forgalmazható olyan gyermekjáték, amely 0,1 tömegszázaléknál nagyobb koncentrációban tartalmaz dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP) vagy di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket. Az olyan játékokban, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek a diizononil-ftalát (DINP), di-n-oktil-ftalát (DNOP) és diizodecil-ftalát (DIDP) vegyületek koncentrációja sem haladhatja meg a 0,1 tömegszázalékos értéket.

Kiemelik, a DBP, BBP és DEHP vegyületek ráadásul olyan, a reprodukcióra, a szexuális működésre, illetve termékenységre káros hatású vegyületeknek minősülnek, amelyekkel kapcsolatban az uniós szabályozás további szigorítást vezetett be. Az idén február 21-től tilos ilyen anyagokat forgalomba hozni és felhasználni bármely termékben – kivéve, ha azt külön kérelem alapján korábban engedélyezték.

Erre ügyeljünk

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tiltott lágyítószerek kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki, ezért érdemes olyan terméket vásárolni, amelyen szerepel a ftalát-mentes – no phthalates – felirat vagy az erre utaló szimbólum. Ha erre valamiért nincs mód, akkor az ilyen játékokat érdemes nem szájjal felfújni, hanem pumpát használni, mert így elkerülhető, hogy a termékekben esetlegesen előforduló lágyítószerek, a nyállal kioldódva a szervezetbe kerüljenek.

A vizsgált úszógumik és egyéb termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Ajánlott videó