Gazdaság

Kiderült, hogy Magyarországon nincs annyi pénz, hogy elzavarjuk a külföldi bankárokat

Budapest-Bank(210x140).jpg (Array)
Budapest-Bank(210x140).jpg (Array)

Két nagy bankot is megvett az állam, hogy magyar tulajdonba kerüljenek. Aztán kiderült, hogy a külföld nélkül nincs annyi pénz Magyarországon, amennyiért meg lehetne őket venni.

Nagy cikket írt a Figyelő a magyarországi bankeladásokról, különösen a két nagy állami üzletről. Az MKB-bankot a magyar állam már egy éve megvette, most az jönne, hogy el is adják. A Budapest Bank megvételét pedig már elkezdték, de ha végre be is fejezik, akkor is tovább kell azt adni.

A két nagy bank eladását nehezíti, hogy Magyarországon nincs ennyi pénz. A bankokat magyar tulajdonosnak szeretnék eladni, de olyan magyar üzleti kör nincs, amelyik meg tudná őket venni. A két bank közül az MKB az olcsóbb, nem is véletlenül. 30-50 millió euróról kezdődhetne az ára, de biztos, hogy nem itt lenne a vége.

Rossz bank

Ráadásul annyira rosszul menedzselt bankról van szó, hogy az elmúlt négy évben évi 100-100 milliárd forintos vesztesége volt. Ha megvennék, rengeteg pénzt kellene beletolni, ennyi pénze pedig nincs senkinek.

A Budapest Bank a jobb üzlet, de a drágább is. A bank évente tízmilliárd forintnyi nyereséget termel, stabilan, jól működik, de ezt az ára is mutatja. 700 millió dollárért vették, ennél kevesebbért a lap szerint nem szívesen adná el az állam. Ennyi pénz magyarországon külföldi tőke nélkül már tényleg nincs.

Nincs pénz

A bankvásárlásra a legesélyesebb Csányi Sándor és az OTP lehet, de ők jellemzően nagyon olcsón vásárolnak a lap szerint. Spéder Zoltánnak és az FHB-s, takarékbankos körnek még a saját bankjaikra sincs túl sok pénzük. A MET mögött álló befektetők nagyságrendekkel kisebbek a kelleténél. Nehéz tehát vevőt találni.

Az is lehet, hogy a két eladást összekötik, és az MKB gyors eladásával a vevő opciót kaphat a BB későbbi eladására is. De esélyes, hogy az MKB-t kettébontják, hogy el lehessen adni. Ezzel születne egy jó és egy rossz MKB. A jó MKB-t könnyű lenne eladni, de a rosszal további szívások lennének.

A többit a Figyelő csütörtöki számában lehet elolvasni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik