Gazdaság

Demjánék eladták a TriGranit jelentős részét

Demjan-Sandor(210x140).jpg (Array)
Demjan-Sandor(210x140).jpg (Array)

A tranzakció érinti a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi és a horvát projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot.

Aláírták a TriGranit ingatlan-portfólió jelentős részének eladásáról szóló megállapodást a TPG Real Estate-tel, a nemzetközi magántulajdonú befektetetési vállalat, a TPG ingatlanrészlegével – derül ki a cég közleményéből. A tranzakció érinti a TriGranit teljes lengyel és szlovák portfólióját, valamint a magyarországi és a horvát projektek egy részét, illetve a TriGranit platformot. A TPG feltett szándéka, hogy további források biztosításával a régió legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalatát hozza létre.

Az ügyletben nem érintett a WestEnd City Center és több más TriGranithoz kötődő projekt sem. A TriGranit jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG tulajdonában van. A projekteket üzemeltető és felügyelő cég Gránit Management néven folytatja tevékenységét, a tranzakció zárása után az Immofinanz és Peter Munk részesedése kivásárlásra kerül Demján Sándor és Csányi Sándor által.

A tranzakció pénzügyi és jogi zárási folyamata előreláthatóan ez év szeptemberében lezárul. Az érintettek a megállapodás további részleteit üzleti titokként kezelik, és nem kívánják nyilvánosságra hozni.

Pontos részleteket ugyan nem árultak el, de a Portfolio.hu szerint több mint félmilliárd eurós üzletről van szó, vagyis majdnem annyiról, mint amennyi a magyar ingatlanbefektetési piac teljes egésze ezen a tranzakción kívül.

TPG és TriGranit

A TPG egy texasi és kaliforniai székhellyel rendelkező amerikai cég, a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési vállalata. A TPG befektetési meglehetősen széles spektrumot fednek le kiskereskedelemtől, médián, telekommunikáción, egészségügyön át az ingatlanokig. Portfóliójába olyan cégek tartoznak, mint az Airbnb, a Neiman Marcus, a Japan Telecom, a Ducati Motor Holding vagy a Saxo Bank.

A TriGranit Development 2,5 milliárd eurós ingatlanállománnyal rendelkezik, mintegy 3 milliárd euró értékű eszközt kezel, és jelenleg is mintegy 4 milliárd euró értékű fejlesztés és előkészítés alatt lévő projektet futtat.

Az üzlet megkötése a lap információi szerint két évig tartott, mivel cégek tucatjait kellett eladni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik