Gazdaság

Nők a férfi 40 nyugdíjról: nekik is meg kell adni a lehetőséget!

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

A szakszervezetek augusztus végére tárgyalást kezdeményeztek a munkáltatók képviselőivel. Közös álláspontra szeretnének jutni egy igazságosabb, fenntarthatóbb nyugdíjrendszer érdekében.

A férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód alkotmányos alapelvének érvényesülését nem írhatják felül költségvetési szempontok – jelentette ki Lehoczkyné Kolonnai Csilla egyetemi tanár csütörtökön Budapesten a férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről és a Munka törvénykönyvéről tartott, „Férfi 40″ női szemmel elnevezésű konferencián.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) női tagozata által rendezett eseményen a szakértő hozzátette: egyenlőségi kérdésről van szó elsősorban, ami abból is látszik, hogy a “Férfi 40” kapcsán beadott népszavazási kérdésben nem szerepel évszám. Nem a pénzről, hanem az egyenlő feltételek biztosításáról van szó – fogalmazott Lehoczkyné Kolonnai Csilla.

Kordás László, a MaSzSz elnöke elmondta: a népszavazási kezdeményezés kapcsán előjöttek a nyugdíjrendszer alapvető problémái, amelyekről eddig nem esett szó. Ennek része az egyenlő bánásmód kérdése – jelentette ki. A szakszervezeti vezető elmondta: augusztus végére tárgyalást kezdeményezett a munkáltatók képviselőivel egy közös álláspont kialakítására egy igazságosabb, fenntarthatóbb nyugdíjrendszerről. Ezt követően szeptemberben a kormány képviselőivel is folytatnák a megbeszéléseket a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik