Gazdaság

Itt vannak a taxirendelet új szolgáltatási díjai

A személygépkocsival végzett személyszállítási szolgáltatások engedélyezési eljárásaihoz kapcsolódóan fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak a Magyar Közlönyben jelentek meg csütörtökön.

A személyszállító szolgáltatáshoz használt személygépkocsi műszaki alkalmassági vizsgálatáért – ez magában foglalja az annak keretében elvégzett forgalomba helyezés előtti vagy időszakos vizsgálatot – az időszakos vizsgálat alapdíjaként meghatározott igazgatási szolgáltatási díj összegének másfélszeresét kell fizetni.

Az igazgatási szolgáltatási díj mértéke a személytaxi-szolgáltatásra vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásra vonatkozó engedély kiadása, cseréje, pótlása esetén 3400 forint. Az önálló diszpécserszolgálati tevékenység vállalkozás részére történő engedélyezésének díja 16 200 forint, míg az önálló diszpécserszolgálati tevékenység végzésére kiadott engedély kérelemre történő módosítása, cseréje, pótlása 1900 forintba kerül.

A rendelet augusztus 7-én lép hatályba, egyes pontjai – így az engedélyekkel és a diszpécserszolgáltatásokkal kapcsolatos díjak – azonban csak a kihirdetést követő 31. napon.

Július 7-én hirdették ki azt a kormányrendeletet, amely szerint személygépkocsival üzletszerűen, ellenérték fejében személyt csak személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás szállíthat, utas pedig kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő vállalkozás által nyújtott szolgáltatást vehet igénybe. A rendelet a kihirdetést követő 31. napon lép életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik