Gazdaság

Hiába a felzúdulás, az oroszoknál megsemmisítik az illegálisan bevitt embargós élelmiszereket

barackmag (Array)
barackmag (Array)

Az egyik orosz lap "feltűnő barbárságnak" és az élelmiszerek elleni, a gazdasági válság idején végrehajtott "abszurd háborúnak" nevezte az intézkedést.

Megkezdték az orosz hatóságok csütörtökön az élelmiszer-behozatali korlátozás alá eső, az országba illegálisan bevitt európai és amerikai származású agrártermékek megsemmisítését, a lépés nagy társadalmi felzúdulást váltott ki.

A nyugati államok Moszkva Ukrajna-politikája, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt tavaly áprilistól egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben. Erre válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő tilalmat rendelt el egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Az embargó egyebek között a marha-, disznó- és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozik.

Az embargó hatálya alá eső élelmiszerszállítmányokat az orosz vámhivatal eddig visszafordította azokban az országokba, ahonnan érkeztek, az orosz hatóságok azonban mostantól fogva a tiltott termékek helyszíni megsemmisítését írják elő, függetlenül attól, hogy a határállomásokon fülelnek le illegális szállítmányt, vagy már az oroszországi boltokban akadnak ilyen árucikkekre.

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) csütörtökön arról számolt be, hogy az uráli Orenburg régióban, a nyugat-oroszországi Belgorodban és Szmolenszkben felszámolják az ilyen tiltott termékekből keletkezett készleteket.

A Rosszelhoznadzor arról is beszámolt, hogy a fehéroroszországi határon 73 tonna őszibarackot és nektarint foglaltak le, amelyet hamis, török termékigazolással próbáltak meg bejuttatni Oroszországba.

Egy másik esetben egy sofőr 1,5 tonna paradicsomot igyekezett a termék hovatartozását igazoló papírok nélkül Oroszországba behozni, az ellenőrzéskor azonban megijedt és kamionjával inkább visszament Fehéroroszországba.
Az orosz politikai élet számos szintjén kikeltek az intézkedés ellen, szorgalmazva, hogy a lefoglalt termékeket adják a szükséget szenvedőknek.

Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt elnöke “szélsőséges intézkedésnek” nevezte a lépést, míg Jevgenyij Bobrov, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács tagja önkényesnek minősítette.

A Change.org internetes oldalon 250 ezer ember aláírásával követelte, hogy az országba illegálisan bejuttatott élelmiszert adják a háborús veteránoknak, mozgáskorlátozottaknak, a többgyermekes családoknak, továbbá a közelmúlt természeti katasztrófái áldozatainak.

A Vedomosztyi című lap szerkesztőségi cikkében “feltűnő barbárságnak” és az élelmiszerek elleni, a gazdasági válság idején végrehajtott “abszurd háborúnak” nevezte az intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik