Gazdaság

Hatalmas zuhanásban a Gazprom

gazprom (Array)
gazprom (Array)

Olyan mértékben romlanak a világ legnagyobb olaj- és gázkészleteivel rendelkező tőzsdecég mutatói, hogy az már komoly aggodalomra ad okot.

Megzuhant a Gazprom: piaci értéke 2008 májusában még 367,27 milliárd dollár volt, most pedig mindössze 51 milliárd dollár – írta a vg.hu, sajtóinformációkra hivatkozva. (Úgy, hogy 2008-hoz képest tíz éven belül az ezermilliárd dollárt célozták meg tervként).

Azt is megemlítik, hogy ekkora zuhanást nem produkált a világ 5000 legnagyobb vállalatának egyike sem a Bloomberg Business News adatai alapján.

És hogy állnak az idén, az év első felében a Gazprom gáztermelése 12,9 százalékkal esett, így az éves szinten 414 milliárd köbméteres mélypontra lehet számítani, ami alulmúlja a tavalyi 444 milliárd köbmétert is (mely 9 százalékos esést takart). A társaság exportbevétele 2015 első öt hónapjában 35,8 százalékkal, 18,8 milliárd dollárra esett.

A hanyatlás fő oka az lehet, hogy a Gazprom a Kreml egyik leghatékonyabb geopolitikai fegyvereként kénytelen működni és nem járhat el a saját üzleti érdekei szerint. A Kreml persze egész máshol keresi az okokat. Kattintson ha kíváncsi bővebben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik