Gazdaság

FAO: mélypontra süllyedtek az élelmiszerárak

elelmiszer(210x140).jpg (Array)
elelmiszer(210x140).jpg (Array)

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint ennek az az oka, hogy jelentősen lement a tejtermékek és növényi olajok ára.

A 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban, miután a tejtermékek és a növényi olajok ára jelentősen csökkent – közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg. Az idén júliusban 164,6 pontos átlagot ért el, 19,4 százalékkal alacsonyabbat, mint 2014 azonos időszakában.

Az összefoglaló szerint a tejtermékek ára a piaci túlkínálat miatt 7,2 százalékkal csökkent júliusban. Kínában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában visszaesett a kereslet, miközben az európai készletek rendkívül bőségesek.

A növényi olajok ára 5,5 százalékkal esett, 2009 július óta nem volt ilyen alacsony. A FAO szerint a nemzetközi piacokra egyaránt nyomást gyakorol a több mint elegendő dél-amerikai szójaolajkészlet, továbbá az, hogy Dél-Ázsiában lassuló export mellett felpörgött a pálmaolaj-előállítás.

A szemes termények ára ugyan 2 százalékkal nőtt júniushoz képest, de ez is 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után megdrágult búza és kukorica miatt, a rizs esetében tapasztalt csökkenés ellenére.

A hús ára összességében nem változott, a marhahúst magasabb áron jegyzik, de ezt ellensúlyozta a sertés- és juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfi esetében megfigyelt stagnálás mellett.

A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban a Brazília legfontosabb termőterületein tapasztalt nem megfelelő aratási körülmények miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik