Gazdaság

A Tesco nekimegy a hájnak

tesco (Array)
tesco (Array)

A Tesco azt tervezi, hogy száműzi a gyerekeknek szánt hozzáadott cukrot tartalmazó üdítő italokat, az áruházlánc terve szerint ez a lépés hozzájárulhat a gyerekkori elhízás gyakoriságának csökkenéséhez.

Az angol gyerekek kedvenc üdítői tűnhetnek el a tervek szerint szeptembertől a Tesco polcairól, a szupermarket ugyanis azt tervezi, hogy sajátmárkás és olyan üdítőitalok veszik majd át a helyüket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – számoltak be a boltlánc tervéről a brit lapok, köztük a Telegraph a mindenár.hu tudósításában.

A kedvelt Capri Sun, Ribena és Rubicon üdítők lecserélésével a Tesco abban reménykedik, hogy hozzájárulhat a gyerekkori elhízás gyakoriságának csökkentéséhez. A döntés része annak a 10 pontból álló, elhízás elleni tervnek, amely szerint a sajátmárkás termékek a jövőben egészségesebbek lesznek. David Beardmore, az áruház beszerzési menedzsere elmondta a Grocer magazinnak: szeptembertől a gyerekeknek szánt üdítők között csak olyan termékeket árulnak majd, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. A legtöbb beszállító támogatja a Tesco döntését.

A Tesco arról is döntött tavaly, hogy a kasszák mellől eltávolítja a cukrokat és csokoládékat, azonban a lépés felemásra sikerült: több üzletben ezeket a szintén nem túl egészséges sós csipszek váltották fel. A vásárlók egy része annak sem örül, ha szeptembertől a Tescóban a cukor helyett egyetlen opcióként mesterséges édesítőszerekkel találkozhatnak a diétás üdítőkben.

A Kádár-rendszer felhízlalta a magyarokat

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. De míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, addig 2014-re az arányuk megduplázódott: háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet átfogó felmérése (OTÁP 2014) szerint 2014-ben a felnőtt lakosság kétharmada – 65 százaléka – a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nőknél 62, a férfiaknál 67 százalékos volt az arány, összesen pedig 5 millió embernek volt súlytöbblettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik