Gazdaság

Mol-INA: az egész ügy megfordulhat

ina (Array)
ina (Array)

A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Sanader ügyében hozott ítéletet.

Hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet, amellyel a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében.

A horvát alkotmánybíróság honlapján hétfőn megjelent indoklás szerint a testület nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai. A testület megállapította, hogy Sanader számára nem biztosították a méltányos eljáráshoz szükséges – törvény által előírt – feltételeket és jogi védelmet. Az ügyet visszautalták a zágrábi megyei bírósághoz.

Az alkotmánybíróság döntése nem jelenti azt, hogy Ivo Sanader elhagyhatja a börtönt, egy másik ügyben ugyanis vizsgálati fogságba helyezték, és nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítélték.

A múlt héten a horvát alkotmánybíróság döntését már megelőlegezte a Jutarnji List zágrábi napilap. Az ügyben biztosnak tűnik, hogy a volt kormányfő elleni pert meg kell ismételni.

A Sanader elleni vádpontok között volt, hogy a Mol-tól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében biztosítsa, hogy a magyar olajipari társaság nyer irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik