Nagyvilág

Fordulat jöhet Mol-INA ügyben

Hatályon kívül helyezték a volt miniszterelnök ügyében hozott ítéletet – a vádpontok közt szerepelt egyebek mellett, hogy kenőpénzt fogadott el a magyar olajtársaságtól.

Hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader volt miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet – értesült a Jutarnji List zágrábi napilap. Az újság információi nem hivatalosak, de két független forrásból is megerősítették. Sanaderre a Hypo Bank és a Mol-INA ügyek egyesített perében szabtak ki nyolc és fél év letöltendő börtönt.

Az biztos, hogy a volt kormányfő elleni pert meg kell ismételni, de ettől függetlenül Sanader nem hagyhatja el a börtönt, mert egy másik ügyben vizsgálati fogságba helyezték. A volt horvát miniszterelnök eljárási hibák miatt fordult jogorvoslatért az alkotmánybírósághoz.

A Sanader elleni vádpontok között volt, hogy a Mol-tól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében biztosítsa, hogy a magyar olajipari társaság nyer irányítói jogokat az INA horvát olajipari cég felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik