Gazdaság

Egyre kevesebb a működő vállalkozás az országban

Az utóbbi két évben 24 ezerrel csökkent a működő vállalkozások száma, a korábban tapasztalt növekedés visszaszorulása mögött a szakértő szerint elsősorban az elmúlt években bevezetett szigorítások okozták - számol be a Napi Gazdaság.

A statisztikák alapján 2007-ben még 480 ezer vállalkozást tartottak nyilván, öt évvel később ez a szám már 600 ezer felett járt, majd stagnált. 2013 tavaszán 605 ezer cég szerepelt a nyilvántartásban, azóta apadt 24 ezerrel a társaságok száma – írja a Napi Gazdaság. Az igazságügyi tárca adatai alapján a legnagyobb visszaesés Zala és Fejér megyében következett be, emellett az átlagost meghaladó mértékben csökkent a cégek száma Borsodban, Szabolcsban és Nógrádban.

Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. vezetője úgy vélte, a szigorítások nyomán a cégvilág tisztulása a legális szereplőket hozza helyzetbe. A gazdaság résztvevői azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha alaposan utánanéznek üzletfeleiknek, erre akár ingyenes, hatósági adatbázisokat is használhatnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatbázisában 2016 januárjától nyolc állami szervezet információit lehet elérni. Bárki ingyen tudomást szerezhet majd arról, hogy egy cég megszegett-e adóügyi, fogyasztóvédelmi vagy versenyjogi szabályt. Dunai Péter, az MKIK főtitkára a lapnak elmondta: a kamara átvenné a cégbíróságtól a társaságok nyilvántartását és a kormányhivataloktól az egyéni vállalkozók jegyzékének vezetését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik