Gazdaság

Elfogyhatnak az új lakások Budapesten

albérlet, lakás (Array)
albérlet, lakás (Array)

Hétéves eladási rekordot dönthet idén az új építésű lakások eladása a fővárosban. Év végére el is fogyhatnak az azonnal költözhető lakások.

A beruházói és értékesítői adatszolgáltatáson alapuló Budapesti Újlakás Értéktérkép szerint január és június között 1800 lakás kelt el. “Ez a szám legutóbb a válság kezdete előtt, 2008-ban volt ennél magasabb, és az elmúlt évek mélypontjához viszonyítva háromszorosára nőtt” – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, hozzátéve, hogy a favorit – csakúgy mint 2014-ben – csaknem négyszáz eladással a XI. kerület, de a VIII. és a XIII. kerületben is háromszáznál több lakás kelt el június végéig.

Míg 2010 elején az érdeklődők a fővárosban 3800 azonnal költözhető új lakásból válogathattak, addig június végére ez az érték 530-ra csökkent, amihez nagyjából 600, építés alatt álló ingatlan adódik fővárosszerte. Bár az elemzés idén – nagyjából száz épületben – közel 1500 értékesítési céllal épített lakás átadásával számol, ez messze elmarad a kereslet nagyságától. Ugyanakkor a jól megtervezett projektek előértékesítési mutatói folyamatosan javulnak, vagyis egyre többen foglalóznak le lakásokat az átadás vagy akár az építés kezdete előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik