Pénzügy

Drágult a görög nyaralás

Gorogorszag(960x640).jpg (Array)
Gorogorszag(960x640).jpg (Array)

A napokban elfogadott gazdasági intézkedések miatt már emelték áraikat a görögországi szálláshelyek.

Bár az európai utazási irodák szövetségeit tömörítő ECTAA szerint a görög hotelek, nyaralószigetek csak októbertől érvényesítik áraikban az áfaemeléseket, a Napi Gazdaságnak a piaci szereplők jelezték: a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelés miatt már több kinti szálloda drágábban számolja az ellátást vendégeinek.   

A szálláshelyekre vonatkozó csökkentett adókulcs 6,5-ről 13 százalékra növelése várhatóan csak októberben lép hatályba, de szakértők szerint ennél is nagyobb csapás a görögországi turizmusra az, hogy a nyaralók által kedvelt égei-tengeri szigeteken eltörlik az eddigi 30 százalékos áfakedvezményt. Ez számítások szerint már az ősz végére, de jövőre biztosan 40-50 százalékos drágulást eredményezhet.
   
Már az idei nyáron is okozhat ugyanakkor némi zavart, ha a szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek árat emelnek az utazási főszezon közepén. Egyes vélekedések szerint az, ha a hotelek továbbhárítják a többletköltséget a velük szerződésben álló utazásszervezőkre, akár fennakadást is okozhat a magyar kiutaztató piacon, mivel mostanra – bár nem jelentősen – e nélkül is megjelentek a korábbi válsághírek miatti útlemondások.
   
A Magyar Utazási Irodák Szövetsége jelezte, néhány napba beletelik, mire látható lesz, hogy milyen arányban változhatnak a görögországi tartózkodás költségei, de nem számítanak jelentős változásokra a kiutaztatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik