Gazdaság

Térképet készítenek a munkanélküliség ellen

A humánerőforrás-térkép elősegíti, hogy a hátrányos helyzetben élők a valós és állandóan változó munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmát tanulhassanak.

A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), európai uniós forrásból, 240 millió forintból valósítja meg a projektet. A program részeként egy duális szakképzési és felnőttképzési klaszter jön létre, elősegítve a leghátrányosabb helyzetű megyékben élő munkanélküliek foglalkoztatását és társadalmi felzárkózását.

A nonprofit szervezetek, piaci és szakmai szereplők, önkormányzatok, képzési intézmények és potenciális munkavállalók bevonásával létrejött együttműködés keretében a TKKI felméri a munkaerőpiac valós igényeit, és regionális szinten ehhez igazítja felnőttképzési programjait. A projekt közvetlen célja egy olyan rendszer létrehozása, amely alkalmas a munkaerőpiacon megjelenő keresleti és kínálati oldal összehangolására, kiegyenlítésére, vagyis arra, hogy a képzőközpontok olyan szakmákra fókuszálhassanak, amelyekre valós kereslet van a piacon – közölték.

Ennek alapját képezi az a humánerőforrás-térkép, amely által várhatóan 2015 őszétől áttekinthetőbbé és kiszámíthatóbbá válnak a munkaerőpiaci mozgások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik