Gazdaság

Éjszaka megállapodnak a görögökkel, vagy επί

euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)
euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)

A németek már összegyúrták, hogy hagyhatná el Görögország az eurózónát. Kulcsfontosságú tárgyalások zajlanak Brüsszelben.

“Extrém bonyolultak” a tárgyalások Görögországgal, de mindenképp megegyezésnek kell születnie – mondta a BBC szerint Angela Merkel német kancellár, miután megérkezett az eurózóna vezetőinek brüsszeli találkozójára.

Görögország változatlanul a tűzzel játszik, bár már kevésbé komolyan: ha nem születne megállapodás, valószínűleg repülne az eurózónából, de ahhoz, hogy törleszteni tudjon a hitelezőknek, pár megszorításra is szüksége lenne.

Alexander Stubb finn kormányfő arról beszélt, szerdáig Athénnak új jogszabályokat kéne elfogadnia, hogy a most napirenden lévő megoldási csomag életbe léphessen. Szükség lesz a munkaerőpiac reformjára, az áfa (23 százalékra) és más adók emelésére, a nyugdíjak megnyesésére és némi privatizációra is.

 

Egy harmadik görögmentőcsomaghoz tehát meg kéne találni ezekben a kemény kérdésekben a közös hangot, Merkel szerint ez a tét, se több, se kevesebb. Hozzátette, bármi áron azért nem mentik meg a görögöket, olyan reformok kellenek, ami Athén és az eurózóna jövőjét is előmozdítja. Alexisz Ciprasz görög kormányfő azt mondta az újságíróknak, ma este akár létre is jöhet a megegyezés a kért 53,5 milliárd eurós csomagról.

Szombaton, a pénzügyminiszterek találkozója után az a pletyka keringett, hogy a németek már elkészítettek egy tervet, hogy hagyhatnák el a görögök az eurózónát, ha kudarcba fulladnak a tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik