Pénzügy

Ideiglenes „Grexitet” javasolhatott a német pénzügyminiszter

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint Wolfgang Schäuble felvetette, hogy szüneteltessék a görögök euróövezeti tagságát.

Elégedetlen a görög reformjavaslatokkal a német pénzügyminiszter. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung német lap értesülése szerint Wolfgang Schäuble az Eurócsoport szombat délutáni válságülésén azt indítványozta, hogy Görögország legalább öt évre lépjen ki az euróövezetből.

A német pénzügyminiszter egy másik választási lehetőséget is nyitva hagyott: azt, hogy a görög kormány módosít javaslatcsomagán, amelyből szerinte hiányoznak azok a legfontosabb reformterületek, amelyek elősegítenék az ország modernizálását, hosszú távon pedig gazdasági növekedést, tartós fejlődést eredményeznének.

Schäuble kitartott amellett, hogy a csomag a jelenlegi formájában nem képezheti egy újabb euróövezeti stabilitási mentőprogram alapját. Kitért viszont arra, hogy ha Görögország az euróövezet elhagyása mellett döntene, továbbra is az Európai Unió tagja maradna és továbbra is részesülne támogatásban.

A Reuters hírügynökségnek ugyanakkor egy görög kormányzati tisztviselő azt állította, hogy Schäuble – a lapban leírtakkal ellentétben – soha nem vetette fel Görögország euróövezeti tagságának szüneteltetését.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik