Gazdaság

A Fidesz elővette a csodafegyverét, de a kutyát sem érdekli

lázár jános utcafórum (Array)
lázár jános utcafórum (Array)

Egybegyúrták a 2014-es választás megnyerésének kulcsát, a rezsicsökkentést a másik kedvencükkel, így született meg az állami rezsicsökkentés kérdőíve, de minek? Senkit sem érdekel, de a látszatra adni kell, ezért bevetettek egy ízléstelen trükköt.

Állami rezsicsökkentés. Hallott már róla? A jövő évi költségvetésből 10 milliárd forintot szánnak az állami rezsicsökkentésre, amely azt jelentené, hogy egyes illetékeket eltörölnének. A döntést pedig úgy tűnik, ránk bíznák. Magánszemélyek és a vállalkozások 9-9, megszüntetésre jelölt illeték közül választhatnak. Sőt, újabb illetékeket is lehet javasolni, írtuk korábban. A neten is ki lehet tölteni, de ügyintézés során is a kezünkbe nyomják a kormányhivatalokban, ott személyesen is ikszelhetünk.

Orbán Viktor néhány hónappal ezelőtt ugyan levelet küldött Brüsszelbe, amiben arról írt, kész feladni a rezsicsökkentést, most úgy látszik, mégsem. A 10 milliárdos csökkentést azonban érdemes összehasonlítani azzal, hogy 2013 óta a megnövekedett adóterhek miatt közel 140 milliárd forinttal kevesebb maradt a háztartásoknál, mint a rezsiháború megkezdése előtt.

A kérdőívben például javasolni lehet az erkölcsi bizonyítvány igénylése során felmerülő költségek megszüntetését, de akár az ellopott vagy eltulajdonított igazolvány pótlásának összegét is.

Az összes ügyintézés után megkérdezik, nincs-e kedvünk kitölteni, mondta el a Hír24-nek egy alkalmazott. A nap végén pedig az összes szakigazgatási szervnél összesítik a papírokat és beküldik a megyei kormányhivatalokhoz. Hogy mennyiről beszélünk? “Ténylegesen? Nagyon kevésről” – ismerte el a kormánytisztviselőként dolgozó forrásunk.

“Annyira kevésről, hogy minket is megkértek, nyugodtan töltsük ki a papírokat. Akár naponta többször is. És az ügyintézőket is rá kell vennünk valahogy, hogy ne menjenek el ikszelés nélkül” – tette hozzá.

Egy másik forrásunk is megerősítette, hogy tanácsos tölteni és töltetni is, de állítja, ennyire sikertelen kormányzati ötlettel még nem találkozott. “De a rezsicsökkentés jól cseng, talán ezért próbálkoztak meg vele.”

Lázár János korábban arról beszélt, 115 ezer kérdőívet küldtek vissza a polgárok június elejéig, s 415 ezer javaslat érkezett. 350 ezer kezdeményezés az állampolgárokhoz, 65 ezer a vállalkozókhoz kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik