Gazdaság

Háborúra kell készülnie a magyar kormánynak

Lázár János (Array)
Lázár János (Array)

Lázár János szerint Elzbieta Bienkowska belső piaci szabályozásért felelős uniós biztos egy interjúban megfenyegette Magyarországot, ami példa nélküli.

Elzbieta Bienkowska “fenyegetéssel felérő üzenete” szerint a magyar kormánynak háborúra kell számítania az Európai Bizottsággal, ha a korábban leosztott jogokat elveszi a külföldi cégektől, és folytatva a patrióta gazdaságpolitikát igazságosabban akarja elosztani a gazdasági jogokat – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

A magyar kormány tisztázni szeretné az Európai Bizottsággal, hogy ez a brüsszeli testület álláspontja vagy a biztosé – közölte a miniszter, aki szerint a belső piaci EU-biztos a Spar, a nagy gyógyszerkereskedő hálózatok és a Philip Morris érdekében emelt szót – mondta Lázár János.

Miért és mit vizsgál az EU-biztos?

A belső piaci szabályozásért felelős biztos nem konkrét vállalatok, hanem az unió alapelvei érdekében emel szót. Például a tisztességes verseny érdekében. Szerinte Magyarországon az állam több területen megsértette a verseny szabadságát. Ez végeredményben piactorzításhoz, azaz hosszú távon drágább szolgáltatásokhoz és bizonytalanabb szabályozási környezethez vezet. Az egyik ilyen terület a “trafiktörvény”, amelyről azt mondta: „Máshol is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik