Gazdaság
Lazar-Janos(960x640).jpg (Array)

Háborúra kell készülnie a magyar kormánynak

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 07. 02. 15:08

Lázár János szerint Elzbieta Bienkowska belső piaci szabályozásért felelős uniós biztos egy interjúban megfenyegette Magyarországot, ami példa nélküli.

Elzbieta Bienkowska “fenyegetéssel felérő üzenete” szerint a magyar kormánynak háborúra kell számítania az Európai Bizottsággal, ha a korábban leosztott jogokat elveszi a külföldi cégektől, és folytatva a patrióta gazdaságpolitikát igazságosabban akarja elosztani a gazdasági jogokat – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

A magyar kormány tisztázni szeretné az Európai Bizottsággal, hogy ez a brüsszeli testület álláspontja vagy a biztosé – közölte a miniszter, aki szerint a belső piaci EU-biztos a Spar, a nagy gyógyszerkereskedő hálózatok és a Philip Morris érdekében emelt szót – mondta Lázár János.

Miért és mit vizsgál az EU-biztos?

A belső piaci szabályozásért felelős biztos nem konkrét vállalatok, hanem az unió alapelvei érdekében emel szót. Például a tisztességes verseny érdekében. Szerinte Magyarországon az állam több területen megsértette a verseny szabadságát. Ez végeredményben piactorzításhoz, azaz hosszú távon drágább szolgáltatásokhoz és bizonytalanabb szabályozási környezethez vezet. Az egyik ilyen terület a “trafiktörvény”, amelyről azt mondta: „Máshol is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.