Gazdaság

Kevesen építenének házat az MNB ingyenhiteléből

építkezés (Array)
építkezés (Array)

Egyelőre nincs jelentős érdeklődés az nhp ingatlanberuházásokhoz felhasználható hitelei iránt.

NHP-t szeretne?

Egyelőre szerény az érdeklődés a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) keretében elérhető, ingatlanberuházásokhoz felhasználható finanszírozás iránt, az év második felében ugyanakkor jöhet még felfutás – írta a Világgazdaság pénteken a hitelintézetek adataira hivatkozva.

A jegybank a közelmúltban bővítette a programját, így már igénybe vehetik az nhp-t azok a kis- és középvállalkozások, amelyek energiatakarékos ingatlanokat építenek akár továbbértékesítési, akár bérbeadási céllal. A hitel ingatlanvásárláshoz nem igényelhető.

A lapot a Budapest Banknál úgy tájékoztatták: nem tapasztalnak jelentősebb érdeklődést az ingatlanberuházásokhoz használható nhp-hitelek iránt. Az OTP Bank szerint van már némi érdeklődés, de a piaci előkészítő folyamatok hosszabb átfutási ideje miatt érdemi hitelfinanszírozás ősznél előbb nem várható. A CIB Bank azt közölte, hogy a kkv-szektor körében népszerűek az olcsó forrást biztosító refinanszírozási programok, többek között az nhp, ám a hitelkereslet bővülése inkább a húzóágazatokban jellemző, az ingatlanpiaci beruházások súlya egyelőre alacsony.

A kezdeti szerény érdeklődés nyomán ugyanakkor még korai messzemenő következtetéseket levonni: az ingatlancélok finanszírozásának lehetősége még csak néhány hónapja él a köztudatban, az építőiparban pedig az átlagosnál is hosszabb egy projekt előkészítése – jegyzi meg a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik