Szemétszállítás (Array)
Gazdaság

Szemétszállítás: ha nincs rá vállalkozó, hosszabb lehet a kijelölés

Az eddigi 1 év és 9 hónap helyett 3 évre jelölheti ki a szemétszállítót a katasztrófavédelem azokon a településeken, ahol az önkormányzat nem tudta megoldani a szemét elszállítását - egyebek között ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A parlament 2013 júliusában hozott törvényt arról, hogy ahol az önkormányzat nem tudja megoldani a szemétszállítást – mert azt csak többségi állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő cég végezheti -, ott a katasztrófavédelem helyi szervezete jelöli ki a szállítót. A közérdekű szolgáltatónak nevezett kijelölt társaság a szolgáltatást az érintett területre irányadó közszolgáltatási díj fejében köteles elvégezni.

Ezentúl

Jelenleg az ideiglenes ellátásra az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés – önkormányzati – megkötéséig, de legfeljebb 9 hónapra jelölhetnek ki céget. A kijelölés ezt követően háromhavonként, legfeljebb egyéves időtartammal meghosszabbítható. A kijelölés teljes ideje tehát legfeljebb 1 év és 9 hónap lehet.

A katasztrófavédelem kijelöléssel kapcsolatos eljárását a törvény végrehajtási rendelete szabályozza, amely szintén két éve született. A most megjelent rendelet ezt módosítja úgy, hogy a kijelölési időt megemeli 3 évre.

Az új jogszabály továbbá rendelkezik a kijelölt szolgáltató többletköltségének megtérítéséről is. Ezt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) kell benyújtani és ez a szervezet ellenőrzi. Ha a kijelölés során növekszik a többletköltség, akkor a korábbi költséget módosítani lehet.

Kijelölések

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy 2013 nyara óta a hulladékszállítás folyamatos biztosítása érdekében országszerte 566 hatósági kijelölési eljárást folytattak le a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok.

Hozzáfűzte, hogy ez nem ugyanennyi szolgáltató kijelölését jelenti, a többi között azért, mert valamennyi település esetében külön határozatot kell hoznia a hatóságnak, és egy-egy kijelölt szolgáltató több településen is végzi a szemétszállítást.

Az intézkedések hatására valamennyi érintett településen megnyugtató módon rendeződött a helyzet és folyamatosan biztosított a hulladékszállítás – tette hozzá.

Közlése szerint jelenleg 105 településen a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató végzi a szemétszállítást. Ugyanakkor időközben 208 településen már megszűnt a kijelölés, mivel az önkormányzat és a hulladékszállítást végző cég meg tudott egyezni és szerződést kötött a közszolgáltatás ellátásáról – mondta a helyettes szóvivő.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.