Gazdaság

Lendületes évkezdés után takarékon a turizmus

szallodai-szoba(210x140).jpg (Array)
szallodai-szoba(210x140).jpg (Array)

Alig nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, az oroszok pedig ötödével kevesebben jöttek, mint egy éve. A belföldi forgalom tartja magát.

Az év elején még

2015 májusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal bővült a KSH legfrissebb jelentése szerint. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 5,5 százalékkal emelkedett.

2015. májusban az előző év azonos hónapjához képest

A külföldi vendégek száma 4,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 221 ezer) 1,9 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1 százalékkal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (33 milliárd forint) 5,5 százalékkal volt több. Ezen belül a szállásdíjbevételé (20 milliárd forint) 7,4 százalékkal növekedett, a vendéglátásé (7 milliárd forint) stagnált, az egyéb bevételeké (7 milliárd forint) 5,8 százalékkal emelkedett. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.)

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el Pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.)

2015. május 31-én az előző év azonos időpontjához képest

A hazánkban működő egységek száma 3,4 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, a férőhelyeké enyhén csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek száma 2956 volt, a kiadható férőhelyek száma meghaladta a 286 ezret.

2015. január–májusban az előző év azonos időszakához képest

A külföldi vendégéjszakák száma 4,7, a belföldieké 7,5 százalékkal nőtt. A szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, összesen 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4 millió 242 ezer, a belföldi vendégek 3 millió 694 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,1 százalékponttal emelkedett, 47,3 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 123 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke kismértékben nőtt, összesen 5 milliárd 375 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ruszinkó Ádám: biztató eredmények a turizmusban

Az ágazatban évek óta dinamikus bővülés tapasztalható – kommentálta a legfrissebb adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Ruszinkó Ádám kiemelte: a májusi növekedésnél is fontosabb, hogy az év első öt hónapjában 3,4 millió vendég csaknem 8 millió vendégéjszakát töltött el az országban, és 68 milliárd forintot költöttek el a szálláshelyeken. A vendégek száma 8, a vendégéjszakáké 6, a költés 10 százalékkal bővült – ismertette.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik