Gazdaság
szallodai-szoba(960x640).jpg (Array)

Lendületes évkezdés után takarékon a turizmus

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 09. 09:21

Alig nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, az oroszok pedig ötödével kevesebben jöttek, mint egy éve. A belföldi forgalom tartja magát.

Korábban a témában:

Az év elején még

2015 májusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal bővült a KSH legfrissebb jelentése szerint. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 5,5 százalékkal emelkedett.

2015. májusban az előző év azonos hónapjához képest

A külföldi vendégek száma 4,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 221 ezer) 1,9 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

A májusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és a Németországból érkező forgalom 19, 11, 2,0, illetve 1,1 százalékkal gyarapodott, a Csehországból érkező forgalom stagnált, míg az orosz turisták 22 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,4, az általuk eltöltött éjszakáké (1 millió 26 ezer) 6,1 százalékkal nőtt. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom a kilenc turisztikai régióból hétben nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 0,9 százalékponttal emelkedett, 56,2 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (33 milliárd forint) 5,5 százalékkal volt több. Ezen belül a szállásdíjbevételé (20 milliárd forint) 7,4 százalékkal növekedett, a vendéglátásé (7 milliárd forint) stagnált, az egyéb bevételeké (7 milliárd forint) 5,8 százalékkal emelkedett. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 306 forint volt, 2 forintot gyengült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.)

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 6,6 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2063 egység fogadott el Pihenőkártyát, 1 milliárd 788 millió forint értékben.)

2015. május 31-én az előző év azonos időpontjához képest

A hazánkban működő egységek száma 3,4 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban, a férőhelyeké enyhén csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek száma 2956 volt, a kiadható férőhelyek száma meghaladta a 286 ezret.

2015. január–májusban az előző év azonos időszakához képest

A külföldi vendégéjszakák száma 4,7, a belföldieké 7,5 százalékkal nőtt. A szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, összesen 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4 millió 242 ezer, a belföldi vendégek 3 millió 694 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,1 százalékponttal emelkedett, 47,3 százalékos volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 123 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke kismértékben nőtt, összesen 5 milliárd 375 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Ruszinkó Ádám: biztató eredmények a turizmusban

Az ágazatban évek óta dinamikus bővülés tapasztalható – kommentálta a legfrissebb adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Ruszinkó Ádám kiemelte: a májusi növekedésnél is fontosabb, hogy az év első öt hónapjában 3,4 millió vendég csaknem 8 millió vendégéjszakát töltött el az országban, és 68 milliárd forintot költöttek el a szálláshelyeken. A vendégek száma 8, a vendégéjszakáké 6, a költés 10 százalékkal bővült – ismertette.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.