Gazdaság
Üdülés (Array)

Megdobhatja a fizetendő adót a vállalati üdülés

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 07. 15:43

Nem várt közterhekkel kell szembenéznie annak a munkáltatónak, aki saját üdülőjébe küldi pihenni a munkatársait, és nem olvasta el alaposan a 2015-re érvényes személyi jövedelemadó szabályokat - mondja a szakértő.

Korábban a témában:

A béren kívüli juttatásokat az idén egy éves 200 ezer forintos keret értékéig biztosíthatja a juttató kedvező (35,7 százalékos) adóval. Ezzel együtt évente 450 ezer forintig terjedhet a juttatások éves összértéke, ha az előző keret felett Széchenyi Pihenőkártyát ad a vállalat.

Amennyiben a juttatások értéke meghaladja az éves keretek munkaviszonyban töltött napokkal arányos részét, úgy a keret feletti juttatásokra már magasabb, 51,17 százalék közterhet kell fizetni.

A 200 ezer forintos éves keretbe azonban bele kell számolnunk néhány olyan juttatást is, amiről könnyen megfeledkezhet a munkáltató.

A munkahelyi étkezést, Erzsébet-utalványt, helyi bérletet, pénztári befizetéseket, iskolakezdési támogatást ritkán felejtik ki az éves összesítésből, de létezik két elem, amely problémát okozhat.

Az éves keret vizsgálatánál figyelembe kell venni, a munkáltató által a munkavállalónak fizetett iskolarendszerű képzés költségét is a minimálbér két és félszeres értékéig.

Emellett nagy mértékben fogyaszthatja a 200 ezer forintot a munkáltató üdülőjében a minimálbér értékéig nyújtott üdülés.

Ráadásul a munkavállaló éves juttatási keretébe a közeli hozzátartozói számára biztosított vállalati üdülés költségét is bele kell számolnunk – emlékeztet Fata László cafeteria-szakértő.

Így egy 4 tagú család személyenként 50 ezer forintos vállalati üdültetése egymagában is elfogyasztja a munkavállaló éves kedvező adózású keretét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.