A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából kiderült, hogy a mangalicatartók pontosan tudják, mi a helyzet, sűrűn kapnak visszajelzést, hogy a boltokban, éttermekben nem mangalicából készült terméket, ételt vásároltak. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke szerint van még teendő, hogy kialakuljon a jól követhető eredetigazolás.
A DNS-adatok alapján biztosan meg lehet mondani egy termékről, hogy mangalicából készült-e, vagy sem, de a hús nyomon követése nehézkes, hiszen mangalicából sokkal több van, mint szürke marhából, a húsokat is jobban nyomon lehet követni, mint a kolbászt, disznósajtot. Tóth Péter elképzelhetőnek nevezte, hogy mikrocsipes vagy SMS-küldéses rendszereket is alkalmaznak majd.
A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének a tagjai jogosultak egy védjegy használatára – a kör alakú embléma közepén egy sertés látható. Ezt kell keresni a nagyobb boltokban lévő termékeken, de még egyszerűbb a megbízható termékek vásárlásához, ha személyesen ismerjük a termelőt.
Tavaly tavasszal az egyesület úgy döntött, megmenti a fekete mangalicát, még elszórtan, egy-egy tanyán található példányokat összegyűjtik. Ezt a kormány is támogatja, jelenleg folyik az a jogszabályalkotó tevékenység, melynek célja ismét önálló fajtaként elismertetni a fekete mangalicát.