Gazdaság

Tojásmizériától retteg Európa

tojas(960x640).jpg (Array)
tojas(960x640).jpg (Array)

Versenyhátrányba került EU tojáspiaca az importból származó tojással és tojástermékekkel szemben - írja az agrárszektor.hu.

A gazdasági szakportál emlékeztet rá, hogy jelenleg enyhébb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírások vonatkoznak az unión kívüli országokra, ezért a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon kellene elérni, hogy a konkurens államok  tojástermelőire ugyanazok az előírások legyenek érvényesek. Erre hívta fel az európai Tojáscsomagolói, Forgalmazói és Feldolgozói Kereskedelmi Szövetség (EUWEP) titkára az Európai Parlament képviselőinek figyelmét

Mark Williams szerint az EU tojáspiaca versenyhátrányba került az alacsonyabb szintű élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírások között megtermelt, importból szárrmazó tojással és tojástermékekkel szemben. A problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése, így ez az EU tojáságazatának képviselői szerint ez nem engedhető meg. A bilaterális tárgyalásokon maximálisan figyelem előtt kell tartani az EU-ban bevezetett, a tojótyúkokra vonatkozó állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírásokat is – szorgalmazza az EUWEP.

Magyarországon a Baromfi Termék Tanács (BTT) közleményben tudatta, hogy az uniós jogszabályi változások kiemelten érintik a tojótyúkok jólétének javítását, fokozását. Az EU fogyasztói üdvözölték a változásokat, ugyanakkor a nem uniós országokat e változások nem érintették, hiszen nincs kötelezettségük a jogszabályok alkalmazására, és továbbra is a hagyományos ketrecekben termelik meg a tojást és tojástermékeket, majd exportálják azokat az unióba.

A BTF emlékeztet rá, hogy az EUWEP és egy holland mezőgazdasági kutatóintézet a közelmúltban tanulmányt készített az “Európai Unió árutojás-termelő ágazatának versenyképessége” címmel, amely azt mutatja be, milyen teher hárul a jogszabályi előírások miatt az EU tojástermelőire. A tanulmány hangsúlyozza a jelenlegi helyzet veszélyeit, és szintén rávilágít arra, hogy különösen a tojástermékeknél a problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik