Gazdaság

Varga: több pénz marad egyeseknél

Varga Mihály (Array)
Varga Mihály (Array)

Varga Mihály hangsúlyozta: jövőre az ideinél többet költ az ország egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.

Az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti a 2016-os költségvetés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

Kifejtette, hogy az Országgyűlés elfogadta azokat a legfontosabb gazdaságpolitikai irányokat, amelyeket a 2016-os költségvetésben lefektetett a kormány. Ennek megfelelően a parlament támogatta az adócsökkentésre, a munkahelyek számának növelésére, a bérek emelkedésére, és a beruházások támogatására épülő politikát.

A tárcavezető megerősítette, hogy 2016-ban a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol, és azt várja, hogy az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 74 százaléka alá csökken év végére.

Varga Mihály hangsúlyozta: jövőre az ideinél többet költ az ország egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.

Korábban arról írtunk, hogy a személyi jövedelemadó kulcsának 16 százalékról 15 százalékra való változtatásával a gazdagabb magyar emberek jövedelme növekedik 120 milliárd forinttal.

A sertés tőkehús áfakulcsának 5 százalékra történő mérséklése a családok élelmiszerre fordított kiadásait 25 milliárd forinttal csökkenti.

2016-ban gyerekenként a jelenlegi havi 10 000 forintról 12 500 forintra – négy év alatt pedig fokozatosan a kétszeresére – nő a két gyermek után érvényesíthető adókedvezmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik