Gazdaság

Alkotmánybíróság: nem zavarhat a mobiltelefon-átjátszó állomás

mobil-antenna(210x140).jpg (Array)
mobil-antenna(210x140).jpg (Array)

Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette az elektronikus hírközlésről szóló törvény egyik, mobiltelefon-átjátszó tornyokkal kapcsolatos rendelkezését a tulajdonhoz való jog aránytalan korlátozása miatt. A határozat a Magyar Közlöny hétfői számában olvasható.

Az alkotmánybírósági eljárást a Fővárosi Törvényszék egy kártérítési perben eljáró bírája kezdeményezte. Szerinte alkotmányellenes, hogy a mobiltelefon-átjászó állomások csak akkor zavaróak a Ptk. szerint, ha nem tartják be a határértékeket. Létezhet azonban olyan körülmény a határértékek túllépésén túl, ami az ingatlan értékcsökkenéséhez vezethet.

Az AB ezt az érvelést elfogadta. Kimondták, hogy a kifogásolt rendelkezés a szükségtelen zavarás fogalmát leszűkítette, amikor annak bekövetkeztéhez valamilyen határérték túllépését írta elő. A bírói gyakorlat szerint számos más olyan körülmény is létezik a határértékek túllépésén túl, ami az ingatlan értékcsökkenéséhez vezethet, ám ezekben az esetekben a támadott szabály teljesen kizárta a tulajdonos igényérvényesítési lehetőségét.

Az AB által megsemmisített rendelkezést az azonos tárgyú, jogerősen le nem zárt bírósági ügyekben nem lehet alkalmazni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik